Xiaomi Memperkenalkan Redmi Note 5 Pro Dengan Snapdragon 636, Dan 6GB RAM

Thumbnail

Xiaomi hari ini telah mengadakan sebuah acara khas di India, dimana mereka telah melancarkan siri peranti Redmi Note 5 untuk pasaran berkenaan. Secara kasarnya, penawaran Redmi Note 5 adalah lebih …

Latest comments

  • Temp amanzme pubg
    Customer Care — February 14, 2018 21:47

    Macai makan dedak apple.

    • Temp ginjalku digadai untuk apple
      Tim Cook is a GAY — February 14, 2018 23:03

      sejak bila @temp-Customer_Care sedar yang dia ni apple fangay dan macai apple... terbaik.. akhirnya dia mengaku

      • 7ced77641f96036112114795768e0234
        bukhari aziz — February 15, 2018 07:29

        aik?? makin sentap je aku tgk ko ni sejak 2-3 menjak ni sampai dah lupa letak perkataan "terima kasih" kat hujung ayat??

        ko takyah pura2 la wahai mack macai apple acah2 designer apple la wei

      • Temp amriboysz amriboysz94
      • Temp customer care
        Customer Care — February 14, 2018 16:12

        hello semua, benar seperti komen kamu adalah tepat. ini adalah terbaik dari xiaomi dan tidak pernah mengecewa. kerana ini adalah meniru design iPhone yang terbaik dari xiaomi dan tidak pernah mengecewa kepada peminat iPhone X tiruan di negara. terima kasih.

        • Temp buto pak hang
          Butoh Pak Hang — February 14, 2018 17:05

          aku nak beli iphone X 1000 buah ...PM

          • Temp customer care
            Customer Care — February 14, 2018 20:46

            hello butoh, terima kasih kerana menyokong syarikat kami. sila tinggalkan nombor telefon kamu dan kakitangan syarikat kami yang professional akan hubungi kamu. terima kasih.

            • Temp buto pak hang
              Butoh Pak Hang — February 15, 2018 15:32

              Ibu Pejabat PDRM
              Alamat :
              Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia
              Bukit Aman
              50560 Kuala Lumpur.

              Telefon: 03 - 2266 2222 (Jenayah Berat)

          • Temp mr jime
            Mr Jime! — February 14, 2018 17:16

            Design iPhone X takde lah bagus sgt! Tapi aku lagi kecewa tgok Design Redmi Note 5 Pro ni weh!. Nanti kalau beli, pastu membe tgok dan keluar ayat '' Laaaaahhh ingatkan iPhone, Xiaomi je rupanya. Design nk sama dh.'' Mcm kena hina weh!. Cabai Betul!
            Tapi design je prob, spesifikasi bagus dan HARGA takde lah niggal mcm iPhone. Harga kelangit, Kualiti ke laut!.

            • Temp customer care
              Customer Care — February 14, 2018 20:47

              hello mr jime, kamu adalah tidak seorang merasa kecewa dengan xiaomi ini. kebanyakan customer kami adalah trade in xiaomi untuk membeli iPhone kerana juga kecewa seperti kamu. kamu bila lagi mahu trade in? terima kasih.

              • Temp mr jime
                Mr Jime! — February 14, 2018 22:36

                kecewa design je dan takde lh nk sentap sangat setakat org perlekeh design. Janji performance mantop dan takde lh nk cari powerbank sentiasa mcm geng2 iPhone! asal ajak lepak atau keluar je, nnti ada mulut2 tanya ''sape ada powerbank?'' kahkah.
                Cabai betul! dah tahu bateri low, charge lah!. Itu pon nk ajar ke?mcm takde displin!

                • F274996e07d9be7fca256e24aaadcde3
                  M Z — February 14, 2018 21:12

                  bolehkah nak trade-in iPhone kepada smartphone dari China ? kualiti smartphone China sangat bagus.. 😏

                  • Temp mr jime
                    Mr Jime! — February 15, 2018 09:14

                    Hello Customer ''CARE", Android pun ada beb power save mode tu. Benda tu dh jadi basic pada setiap jenama/jenis Phone.

                    Tak payah nak jilat sampai tekak dengan Apple tu.
                    Sembang pasal battery, dh lh cepat rosak. Kurang2 1-2 tahun sekali kne tukar battery baru.

                    Harga meniggal, kualiti terkubur!

                    • Temp customer care
                      Customer Care — February 15, 2018 00:00

                      hello mr jime, iPhone baru adalah lebih besar capacity battery untuk membantu masalah kamu. juga iPhone mempunyai power save mode untuk membantu jimat battery ketika 20%. mungkin kamu tidak tahu advantage function ini kerana mengguna android. terima kasih.

                  • 6464c76ea7609ca37e000e2669930607
                    lahabauuu — February 14, 2018 18:27

                    @temp-Customer_Care hello, fakta anda tidak tepat. Sekiranya xiaomi meniru design iphone x sila saman dengan segera syarikat xiaomi. Sekiranya tiada sebarang saman jangan sembang macam iphone boleh terbang

                    • Temp ginjalku digadai untuk apple
                      Tim Cook is a GAY — February 14, 2018 18:32

                      Hei scammer apple fangay. Kalau tiru apple saman la. Sama jugak dengan screen hodoh iphone x kalau betul brnd lain tiru saman la. Apple tak berani saman sebab essential phone dah buat dulu kan? Apple fangay seperti kamu ni bising mcm anjing menyalak bukit, bising je lebih tapi tak ada fakta.

                      • Copycat
                        Copycat — February 15, 2018 09:16

                        Babi susah nak faham ayatnya

                        • Nazmirul
                          nazmirul — February 14, 2018 16:19

                          semak

                          • Temp customer care
                            Customer Care — February 14, 2018 20:48

                            hello nazmirul, ini design yang sangat semak dan kami bersetuju dengan pendapatan kamu. terima kasih.

                          • Temp customer care
                            Customer Care — February 14, 2018 20:39

                            hello lahabau dan ginjal mack, Apple tidak begitu miskin seperti syarikat android yang hanya saman syarikat lain untuk mendapat wang. Apple membuat wang dengan menjual product kualiti mereka untuk untung. android menyaman untuk wang kerana product mereka tidak bersaingan dengan iPhone dan rugi. terima kasih.

                            • Temp ginjalku digadai untuk apple
                              Tim Cook is a GAY — February 14, 2018 22:57

                              hello scammer penipu dan pencuri duit orang, apple kalah dalam saman touch ID. apple sepatutnya malu dengan apple fangay bodoh macam kamu.. hihihi ;)

                              • Temp customer care
                                Customer Care — February 14, 2018 23:59

                                hello ginjal mack, seperti kami berkata, Apple tidak mengharap untung untuk membuat saman. mereka tidak masalah untuk memberi saman kepada syarikat touch ID kerana membantu business syarikat itu yang kurang untung untuk bersaing dengan Apple. terima kasih.

                          • Temp peaceminusone syibel99
                            Syakilla — February 15, 2018 13:11

                            @amanz please lepas ni buat cam facebook...like,love yang paling penting skali button LAUGH...please sapa sokong like skit

                            • Temp amanzme pubg
                              Customer Care — February 15, 2018 14:31

                              Customer Care adalah macai apple, makan dedak apple, sampai sekarang banggang macam apple.

                              • C8ca2e6d6b71b44d1b74c8c01142273c
                                MieMaggie — February 15, 2018 17:35

                                WOW!! Ada orang triggered sampai buat akaun dupe, menyamar jadi Customer Care ! JUST WOW !!

                              • Temp tech gajet world
                              • Muzik92
                                MuhammadZ — February 14, 2018 16:08

                                Xiaomi tak pernah mengecewakan!

                                • Temp pennywise
                                  Peniswise — February 15, 2018 10:43

                                  kenapa design camera belakang macam IP X?

                                  • Blergh
                                    blergh — February 14, 2018 20:57

                                    Toksah la layan customer care tu. Lagi kome layan, lagi seronok dia. Kalau tak suka, downvote komen dia. Senang. Kita pun tau dia cuma nakkan perhatian. Lama2 nanti senyap la dia bila takde yang balas komen dia. Jgn pening kepala, jgn keluarkan kata kesat, jgn sakit hati, just abaikan dia. Ok kawan2? 👍

                                    • 6988d2a9ebd09662a9645e15a2f8d774
                                      Anonymous — February 15, 2018 00:34

                                      Biasalah tu. Akaun troll, lagi kita layan, lagi sakit hati. Rilek sudah

                                      • 7ced77641f96036112114795768e0234
                                        bukhari aziz — February 15, 2018 07:35

                                        dia tu si mack acah designer apple tu laaaa

                                        ko igt si mack tu jenis suka duduk diam ke sejak dah x nampak dia guna username yg acah designer apple tu??

                                        dia tu still tak abis ngan perangai troll dia tu sbb tu dia create username customer care tu

                                      • 1f4a46e913cd65980271943a19ec305c
                                        Fath — February 14, 2018 16:57

                                        amanz...xde ke ulasan utk redmi 5 plus...

                                        • Aman
                                          Aman verified — February 14, 2018 20:35

                                          Akan datang. :)

                                        • Temp xperian
                                          MKSBZ — February 14, 2018 19:21

                                          masuk msia ni ada la dalam 1299 atau 1799

                                          • 16937fd9384bd264b13531f06ac42b9d
                                            Oooo kau — February 14, 2018 18:56

                                            Ada fast battery charging 5v/2a ni
                                            Macam menarik ni😍😍😍

                                          • Temp ginjalku digadai untuk apple
                                            Tim Cook is a GAY — February 14, 2018 18:33

                                            Jadi terjawab lah persoalan aku ttg perbezaan redmi 5 dengan redmi note 5

                                            • 8d546a7c4d7c712ac79f0f773cddfd7a
                                              NaqiuMuaz — February 14, 2018 17:56

                                              aku nak android one!

                                              • Temp mr jime
                                                Mr Jime! — February 14, 2018 22:38

                                                Apa yang best mengenai Android one? cecite?

                                                • 8d546a7c4d7c712ac79f0f773cddfd7a
                                                  NaqiuMuaz — February 15, 2018 11:29

                                                  senang citer, android OEM banyak sampah. skng, kebanyakan features bukan pada hardware, tapi software. so kalau kau nak features merepek2, download je dekat play.

                                                  • Esthertakumi
                                                    Esther Takumi — February 16, 2018 03:41

                                                    Setuju, kebanyakan fungsi dekat Android OEM yang banyak itu saya tak pernah guna pun, itu menyebabkan pembaziran dan Bloatware. Saya nak fungsi apa2, saya cari sahaja di Play Store.

                                                  • Esthertakumi
                                                    Esther Takumi — February 15, 2018 01:16

                                                    Android asli, kemaskini yang cepat dan sistem yang lancar.
                                                    Baru-baru ni Xiao Mi padam Poll yang mereka buat, MIUI lawan Android One.
                                                    Tahu siapa yang menang? Android One beb, cepat-cepat mereka padam poll tersebut.

                                                    • Temp mr jime
                                                    • 0a326566f838c07f2ed56d4b98dd0169
                                                      Your Father — February 15, 2018 09:53

                                                      aku lebih suka android one

                                                      • Esthertakumi
                                                        Esther Takumi — February 16, 2018 02:56

                                                        Kenapa dengan Dual Apps ya?

                                                        • Esthertakumi
                                                          Esther Takumi — February 16, 2018 03:37

                                                          Satu lagi, saya pilih kelancaran dan utamakan benda ini dahulu daripada lain2.
                                                          Apabila lebih banyak aplikasi sistem, ia akan membuatkan android tidak lancar, sebab aplikasi yang terbina dalam sistem boleh membenarkan aplikasi tersebut mengawal segala benda dalam Android menyebabkan ram, bateri dan keupayaan lain digunakan mereka.

                                                          Terbalik pula dengan aplikasi pihak ketiga, aplikasi ini tiada kebenaran eklusif untuk mengawal sistem kita melainkan kita membenarkan nya. Sebab tu saya suka Stock Android, sebab sistem yang minimalis dan ringan. Apa2 fungsi yang saya nak, saya cari sahaja aplikasi pihak ketiga.

                                                          • Esthertakumi
                                                            Esther Takumi — February 16, 2018 03:38

                                                            (Terpaksa komen sekali lagi sebab ruangan komen ini ada had aksara)

                                                            Dan Stock Android ini sudah terbukti lagi lancar menyebabkan OEM sekarang ini makin hari makin dekat ke Stock Android tanpa perubahan yang ketara seperti Sony, Motorola, Lenovo, One Plus, Nokia, Razer, Essential.

                                                            Oppo dulu ada projek spektrum tak silap saya, projek ini memberikan pengguna untuk memasang Stock Android kat Oppo, akhir sekali Oppo terpaksa batalkan projek tersebut atas permintaan ramai, sebab OEM takut Color OS mereka tak laku.

                                                      • Temp f 2982d9aa b262 499c b06f d53a22122013
                                                        F — February 14, 2018 17:45

                                                        Serius la sesuai untuk gaming ni? Kalau harga murah mcm tu mmg boleh beli utk 2nd phone.

                                                        • Temp petakbersegi
                                                        • 81f7be2283200bb91d0ac569159dbf0b
                                                          lutfee — February 14, 2018 16:32

                                                          kalau harga bawah rm1k mmg ok sgt...

                                                          • Ccda9e06739b76f2d515c10c425715bf
                                                            Ejen hartanah — February 14, 2018 16:29

                                                            Quick charge 3.0 adalah keperluan sekarang. Xiaomi masih ketinggalan dalam menawarkan feature ini.

                                                            • Temp mr jime
                                                              Mr Jime! — February 14, 2018 17:34

                                                              Untuk keupayaan sebuah phone mempunyai Quick Charger 3.0 memerlukan Cip pemprosesan yang sesuai, bukan saje2 syarikat pengeluar nk letak atau tidak QC3.0. Cip juga mempengaruhi harga jualan.

                                                              Mahu harga murah, spesifikasi kne low sikit lah, logik bukan?

                                                              Pengalaman menggunakan Redmi 4X, tempoh masa penggunaan sangat memberasangkan dengan kapasiti Bateri 4100mAh.

                                                              sebelum tido, charge lh phone tu, Takkan nk mulakan hari anda dengan level power bateri yg rendah dan harapkan tahan sehingga malam!?

                                                              • Temp peaceminusone syibel99
                                                                Syakilla — February 14, 2018 18:02

                                                                x....xiaomi mane bayar lesen pengecasan pantas kat qualcomm

                                                                • 15851384814794cd3d1b639e9b43d15b
                                                                  dragon — February 14, 2018 18:57

                                                                  betul. dia ni sembang panjang padahal tin kosong.
                                                                  mi a1 mana ada quick charge. lepas oreo baru ada. tengok cip pemprosesan konon

                                                                  • Temp mr jime
                                                                    Mr Jime! — February 14, 2018 18:56

                                                                    nice info @temp-peaceminusone Dan itu pun salah satu kenapa Xiaomi masih tiada Quick Charger 3.0.

                                                                    JADI SILA BERHENTI BERHARAP DAN PERTIKAIKAN!!

                                                                    • Db30da563bfe8481ce95e21a0fbdd718
                                                                      FeRHaM — February 14, 2018 19:18

                                                                      ko konfiden je xiaomi tk bayar lesen? mi max 2 aku ade je quickcharge. quichcharge 3.0 lagi beb. sila google beb

                                                                      • Esthertakumi
                                                                        Esther Takumi — February 16, 2018 21:43

                                                                        Maksud saya hanyalah QC terbina macam 2.0, 3.0, 4.0 tu, saya tak cakap ianya boleh dikemaskini pada cip SD 820 dan sebagainya, apa yang saya nak nyatakan ianya datang terbina didalam cip SD terkini. Sebab awak kata Xiao Mi masih tiada lagi 3.0 dan sekian2, itu sahaja yang saya nak sampaikan.

                                                                        • Esthertakumi
                                                                          Esther Takumi — February 15, 2018 01:22

                                                                          Saya tak pasti tentang Xiao Mi bayar atau tidak royalti tersebut, tapi dari pengalaman saya menggunakan Xiao Mi, memang peranti mereka mempunyai pengecasan pantas. Nak beli pengecas pantas Xiao Mi, terpaksa beli dari China, sebab Xiao Mi tak jual diluar China dan India.

                                                                          Saya beri pautan pengecas yang menyokong QC 3.0 disini ya
                                                                          buy.mi.com/in/item/3173700004

                                                                          Satu lagi pautan forum sebagai rujukan
                                                                          en.miui.com/thread-105602-1-1.html

                                                                          • Temp mr jime
                                                                            Mr Jime! — February 15, 2018 09:03

                                                                            wahai @esthertakumi, pengecas pantas dan sistem pengecasan pantas adalah dua perkara berbeza.
                                                                            pengecas pantas = Charger yg mempunyai keupayaan QC3.0
                                                                            pengecasan pantas= sistem yg dibina di dalam phone oleh Qualcomm (QC 2.0/QC 3.0/QC4.0).

                                                                            untuk setiap QC perlu bersertakan cip yang sesuai dan syarikat membayar lesen berdasarkan pilihan cip dan QC yang bersesuai.
                                                                            CTH: Samsung membayar QC 4.0 pada Snapdragon 835. info lain boleh cari dalam Amanz dan platform lain.

                                                                            • Esthertakumi
                                                                              Esther Takumi — February 16, 2018 03:19

                                                                              @Mr Jime Salah faham ni, apa yang saya nak maksudkan adalah Quick Charge ni ada pada Xiao Mi. Hampir kesemua cip SD terkini mempunyai QC terbina, cuma OEM tidak mengaktif QC ni atas sebab tidak mahu membayar lesen atau pun ingin menggunakan proprietari pengecasan pantas sendiri.

                                                                              Apa yang saya nak tujukan point awak itu salah sebab mengatakan kena ada cip pemprosesan yang sesuai, sedangkan SD636 ini mempunyai QC terbina didalam, macam saya kata semua itu bergantung atas OEM nak aktifkan atau pun tidak.

                                                                              Boleh rujuk pautan ini
                                                                              www.qualcomm.com/products/snapdragon-636-mobile-platform

                                                                              Dan boleh rujuk dokumen yang Qualcomm sediakan (Qualcomm jarang kemaskini dokumen ini)
                                                                              Terdapat beberapa buah peranti Xiao Mi yang mempunyai QC 3.0
                                                                              www.qualcomm.com/documents/quick-charge-device-list

                                                                              • Temp mr jime
                                                                                Mr Jime! — February 16, 2018 09:02

                                                                                Wahai @esthertakumi,

                                                                                Ya! aku sangat sokong dengan kenyataan "Quick Charge ni ada pada hampir kesemua cip SD terkini mempunyai QC terbina"

                                                                                Akan tetapi aku tidak sokong dengan tanggapan kau dengan kenyataan aku salah (kurang tepat itu mungkin) "salah sebab mengatakan kena ada cip pemprosesan yang sesuai untuk setiap jenis QC". Merujuk semula Kepada link yg telah diberikan, Mengapa Snapdragon 820 tidak dinyatakan sistem pengecasan QC 4.0, dan hanya pada taraf QC 3.0?

                                                                                Dan Jika Snapdragon 412 diberi update/upgrade untuk sistem QC4.0, adakah cip tersebut mampu untuk mengendalikan QC4.0 dengan sempurna? sedangkan Snapdragon 412 sistem Charging hanya pada taraf QC2.0.

                                                                                Adakah kerana kedua-dua jenis cip yang dinyatakan tidak diletakkan pada taraf QC4.0 oleh Qualcom kerana kurang keupayaan/sesuai untuk menjalankan sistem QC4.0 pada peranti?

                                                                                • Esthertakumi
                                                                                  Esther Takumi — February 16, 2018 21:49

                                                                                  Mungkin Mr Jime perlukan terangkan dengan mudah supaya orang tidak salah faham termasuk saya. Apa yang awak nak sampaikan, QC 3.0 mahupun 4.0 tidak boleh dikemaskini untuk cip2 lama, sebab ianya semua bergantung atas perkakasan, sebab itu ianya tidak boleh dikemaskini.

                                                                                  Apa-apa pun satu lagi Info, SD 636 ini mempunyai QC 4.0 terbina, semua tu bergantung atas Xiao Mi sahaja untuk aktifkan nya. Ataupun orang seperti saya yang suka memakai custom rom, boleh aktifkan sendiri.

                                                                              • Temp mr jime
                                                                                Mr Jime! — February 14, 2018 19:20

                                                                                Hello @temp-dragon-a , takkan aku nk explain dengan lebih details. Bawak-bawak lah sifat rajin membaca tu Chooo!!

                                                                                kalau tidak mengikut keupayaan cip, kenapa QC 4.0 support bermula Snapdragon 835 dan tidak bermula Snapdragon 810?

                                                                                Dan kenapa Harga Phone yang menggunakan QC 3.0 berharga RM2000 dan ke atas? adakah phone yang berharga sedemikian menggunakan cip yang lemah?

                                                                              Login untuk komen