Syed Saddiq Mempertimbangkan Pengenalan Perkhidmatan Teksi-Motosikal Di Malaysia

Thumbnail

Syed Saddiq, Menteri Belia dan Sukan kini dilihat mempertimbangkan pengenalan perkhidmatan teksi-motosikal atau lebih dikenali sebagai ojek di Malaysia. Melalui bancian yang dilakukan beliau di Twi…

Latest comments

  • 02e55b3c7274b3aad0dff0dd7f438574
    Akula — August 19, 2019 06:54

    Ni saja raih populariti dgn damage control isu zakir naik. Dah jelas, kementerian pengangkutan haramkan perkhidmatan seperti ni atas risiko keselamatan. Kat Malaysia penyumbang kemalangan maut tertinggi adalah motosikal. Atau mungkin SS tak study dulu sblm timbulkan idea ni. Rujuk la kementerian berkaitan dulu sebelum timbulkan idea. Nampak sgt tak pandai buat kerja

  • 1e0511c22717fe31700e2334af24a44a
    Pojie — August 19, 2019 03:17

    Dulu dah ada Dego Ride tapi sibuk nak mansuh. Tetiba nak ambik company luar pulak. Macamana company tempatan nak maju. Oh ya nak tanya siaran EPL free bila nak dapat eh ? Sibuk jaga kementerian lain buat apa ? Dah takde kerja kat KBS tu ? @temp-customer-care tolong sekolah kan kerajaan sekarang ni. Makin bangang

    • 6447f1daebea6cf7760e255fdff416d2
      Abahpojie — August 19, 2019 08:14

      Dego Ride sape yg mansuhkan?
      Sape yg nk ambik company luar tu?
      EPL? Halo ingat suka ko ke nk siar epl? Epl Kontrak dgn Astro sampai 2021..suka2 ko jer nak rampas hak org..Kalau ko nk sgt tgk epl..pakai jerlah astro..ke ku sengkek sgt?
      Jaga kementerian lain? Dia kementerian belia..cadangan ni melibatkan ank muda supaya dpt ringankn beban dorg..aku rasa ko yg bnagang..cakap merapu

      • Temp pokcik
        pokcik — August 19, 2019 08:26

        kah3x... yg berjanji pemuda PH nak bg siaran percuma epl, sekali kena marah dgn abahpojie sbb astro pemegang lesen... Eh, abah ni nak backing pun pakai la otak... pasal Go-jek, GrabBike ni mmg di bwh tanggungjawab MOT, bukan MOY la...

        Tu belum lg aku tny peluang pekerjaan 1 juta yg SS duk canang thn lps tu termasuk dgn yg ni ke?

        Hahahancing

        • 1e0511c22717fe31700e2334af24a44a
          Pojie — August 19, 2019 16:08

          @temp-pokcik jugak yang bijak. orang2 yang duk sokong macam @abahpojie la yang jadi malaysia makin bangang. dah tak boleh buat kenapa nak berjanji yedok ? hahahaha. dia merapu cakap kat orang. pening lalat woi kena kencing atas kepala. hahahahahancing

      • 773a40a83a7d9cc6538a48628a71ee33
        aizu — August 18, 2019 23:50

        Kalau nak luluskan pun harap lesen dikeluarkan kepada syarikat tempatan sahaja

        Ada beberapa syarikat besar berpangkalan di luar negara yang dah ada perkhidmatan motor sapu di negara lain, lepas diluluskan mereka hanya perlu petik suis dan boleh terus memonopoli pasaran tempatan dan menjadikan peluang syarikat tempatan kepada hampir sifar

        Penguatkuasaan undang2 Malaysia tentang monopoli adalah lemah, lebih baik cegah sebelum terlambat

        Pada yang nak mengata ianya tongkat, perlu diingatkan tentang nasib lambakan pemandu seru pandu yang tak terbela disebabkan monopoli ini. Syarikat tempatan juga boleh membawa pembangunan ekonomi negara dan kawalan terhadap cukai juga efisien

        • 4596bdcda762af720bb1ba95c2074bf7
          Archenemy — August 19, 2019 09:51

          Betul tu.. dalam artikel ni pon ada tulis pasal "Dego-Ride" perkhidmatan teksi-motosikal daripada syarikat tempatan yang diharamkan. Kalau betul nak realisasikan idea ni mungkin dorang patut dapat dulu...

        • Temp lol ice wolf44
          lol — August 18, 2019 21:15

          saya secara peribadi menolak idea ini. risiko keselamatan pembonceng dan penunggang melibatkan nyawa. kalau hanya sekadar penghantaran barang atau makanan saya setuju

          • 1f65c2cc56c73310d85bd45b8f996b4a
            Rahman Sallehin — August 18, 2019 21:40

            saya setuju kalau melibatkan jarak dekat. contohnya, keluar pejabat ke MRT/LRT terdekat adalah 1.5KM dan jalan sesak. saya akan gunakannya.

            • Fat8893
              Farhan — August 25, 2019 15:10

              Ada betul logiknya di situ.

            • Mhzworld
          • 4c0784c68e759c451dc64c1f107b45f6
            budi — August 18, 2019 21:02

            mat motor bawa grafoodpanda pun dah boleh berhentikan jantung orang sekeliling. lagi nak bawa manusia.

            • Anthem
              Anthem — August 18, 2019 22:11

              kalau nak luluskan, saya cadangkan buat Shariah-compliant. yg lelaki naik dgn lelaki, wanita dgn wanita sebab kita tak tahu hati masing2 cemana. nak kurangkan risiko jenayah seksual buat camtu la.

              • Temp nf smarties
                NF-sMarTiEs- — August 21, 2019 17:16

                Bagi laluan motor besaq dulu, baru pikiq benda ne. kalau dak sampai kesudah motor kena lalu celah2 tengah2 jlan. bahaya kot.

                • Ferum
                  Ferum — August 19, 2019 00:14

                  Eh jap... Buat apa msuk org lain punya kementerian tuu....

                  • Mhzworld
                    Mega — August 19, 2019 10:39

                    dia ni kan menteri sibuk serba boleh

                    • Temp faizal bahruddin
                      Lobo — August 19, 2019 12:29

                      mungkin sebab mewakili anak2 muda kot. majoriti bawak motor2 ni orang2 muda, mcm aku ni dah takut nak selit2.

                    • Temp ike karin
                      Alien Math — August 18, 2019 23:39

                      Saya cadangkan jadi posmen bebas. Buat satu syarikat kurier. Posmennya adalah daripada orang awam yang berdaftar. Ambil barang dan lepaskan barang dari posmen ke posmen yang lain hingga kpd penerima guna qr kod..

                      • Anthem
                        Anthem — August 19, 2019 19:06

                        very good idea. but does our industry need it?? "ambil barang dan pass barang ke posmen lain and eventually sampai kepada penerima." but, how would it be different to already exist courier services? what are the value added, if applicable? how are we going to market the business? will the business able to sustain in the future? what are the risks?

                        masyarakat harus ingat, soalan2 ekonomi macamni kena ada jawapan terdahulu sebelum mewujudkan sesuatu. we don't just create new things without a solid purpose. we never do and we should not do so.

                      Login untuk komen